EU
0

Ashton pozvala Izrael da obustavi gradnju na palestinskoj teritoriji

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u srijedu Izrael da obustavi izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji i ocijenila da Izrael time krši međunarodno pravo.

"Veoma sam zabrinuta zbog izraelske odluke da kao odgovor na prijem Palestine u UNESCO intenzivira izgradnju naselja", navela je Ashton u saopćenju dostavljenom medijima, uz napomenu da su izgradnja naselja na okupiranim teritorijama, kao i u istočnom Jerusalemu, "ilegalna sa stanovišta međunarodnog prava i predstavljaju prepreku miru".

Ashton je pozvala izraelske vlasti da preispitaju svoju odluku i vrate se pregovorima pod okriljem "četvorke" (UN, SAD, EU i Rusija).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i osam njegovih ministara, koji čine uži sastav vlade, pokrenuli su u utorak novi talas izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, u okviru sankcija prema Palestinskoj upravi nakon prijema u punopravno članstvo u UNESCO.

Prijem Palestinske uprave u UNESCO izazvao je oštre reakcije SAD-a, koje su ovoj međunarodnoj organizaciji obustavili finansiranje, a zatim i Izraela, koji je najavio pojačane aktivnosti na izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama na kojima su Palestinci većina.