Svijet
0

Ashton: Naredna godina presudna za oporavak Evrope

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednica Evropske komisije, dala je danas izjavu povodom Dana Evrope, naglasivši da je naredna godina presudna za oporavak Evrope.

"Danas obilježavamo 62 godine od potpisivanja Schumanove deklaracije. Dan Evrope svake godine slavimo tako što se osvrnemo na historiju evropskih integracija i sve ono što smo zajedno postigli, ali to svakako treba biti i prilika da gledamo unaprijed", navodi se u izjavi Ashton.

Dodaje se da u štampi čitamo mnogo toga o finansijskoj krizi i ekonomskim problemima s kojima se suočavamo, ali temelji evropske ekonomije su i dalje snažni, a vrijednosti koje nas spajaju su bitnije nego ikad.

U izjavi se navodi da će naredna godina biti presudna za oporavak Evrope – i za budućnost Evrope "i to ne samo u smislu koraka koje ćemo poduzimati interno u Evropskoj uniji i o pitanju pridruživanja Hrvatske u julu, već i u kontekstu onoga što činimo na globalnom planu".

"Evropa je uvijek bila otvorena i usmjerena prema vani. Konzistentno smo utjecali na to kako svijet razmišlja o trgovini, zaštiti životne okoline, klimatskim promjenama, smrtnoj kazni, Međunarodnom sudu za ratne zločine te nizu drugih značajnih pitanja. Ubijeđena sam da Evropa mora nastaviti biti aktivno uključena u ono što se dešava diljem svijeta, kao i u to da naše međunarodno djelovanje može pomoći naš ekonomski oporavak", navodi se u izjavi Catherine Ashton.

Ističe se da je ostvaren veliki napredak od obilježavanja Schumanovog dana prošle godine.

"Izgrađujemo Evropsku službu vanjskih poslova koja podrazumijeva i u potpunosti pridružen Sistem upravljanja kriznim situacijama koji nam omogućava da iznesemo sveobuhvatna rješenja na terenu, bilo u Libiji, Somaliji ili u Afganistanu. Proputovala sam mnoge zemlje i regije, posjetivši svaki kontinent, uključujući i zapanjujuće putovanje na Arktik. Gdje god idem prenosim poruku o Evropi, poruku o 27 zemalja koje rade jedna s drugom da bi pomogle rješavanje problema. Gdje god idem oni koji nisu iz Evrope mi govore da žele sarađivati s jednom Evropom koja je aktivna i predana. To je tačno ono što namjeravam načiniti svojim sljedećim korakom, kazala je Ashton i dodala:

"Najkraće rečeno, nastavit ćemo ispunjavati cilj koji su zacrtali autori Lisabonskog ugovora i mnogo prije njih Robert Schuman – da Evropa igra aktivnu ulogu u rješavanju globalnih pitanja. Mnogo smo toga ostvarili tokom godina, ali je čak i više toga ostalo za uraditi, navodi se u izjavi Catherine Ashton povodom Dana Evrope, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH/Ureda specijalog predstavnika EU".