Svijet
0

Ashton i Fuele zabrinuti zbog situacije u Albaniji

FENA
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i evropski povjerenik za proširenje izrazili su danas zabrinutost zbog situacije oko lokalnih izbora u Albaniji i ocijenili da izborno zakonodavstvo mora biti reformirano.

“S velikom zabrinutošću smo primili informaciju o kontroverzama i napetostima u vezi s odlukama Centralne izborne komisije”, naveli su Ashton i Fuele u zajedničkom saopćenju.

Lokalni izbori u Albaniji, održani 8. maja, produbili su političku krizu u Albaniji, posebno između dvije vodeće stranke: vladajuće Demokratske partije premijera Saljija Beriše i socijalista Edija Rame. Spor je nastao oko izbora gradonačelnika Tirane pošto su glasovi prebrojavani nekoliko puta, da bi na kraju pobijedio kandidat vladajuće koalicije Ljuljzim Baša, mada je prema prvim rezultatima pobjednik bio predsjednik vodeće opozicione Socijalističke partije Albanije Edi Rama.

“Izbori u Tirani nisu bili dobri pošto su van svake sumnje pokazali da izborni okvir mora biti reformiran. Podsjećamo da je Vijeće EU-a 20. juna ukazalo na nedostatke pravnog okvira i izbornog procesa koji moraju biti riješeni konsenzusom na sveobuhvatan, efikasan način, u skladu s preporukama OSCE-a”, dodali su Ashton i Fuele.

Oni su pozdravili inicijativu generalnog sekretara Vijeća Evrope Torbjorna Jaglanda da se od Venecijanske komisije zatraži mišljenje o tome kako izbjeći slične situacije na budućim izborima.

“Očekujemo da će ovo podržati sve strane u Albaniji kao dio ozbiljnih napora da se prevaziđu poteškoće zabilježene tokom izbornog procesa", naveli su Ashton i Fuele, prenio je Tanjug.

Dvoje visokih zvaničnika EU-a su ocijenili i da je sada na političkim snagama Albanije da prevaziđu blokadu i vrate se dijalogu koji bi omogućio funkcioniranje ključnih demokratskih institucija, prije svega parlamenta.