Svijet
0

Ashton: EU će odigrati aktivnu ulogu u rješavanju krize u Maliju

FENA
Kriza u Maliju (Foto: Anadolija)
Kriza u Maliju (Foto: Anadolija)
Evropska unija "odobrava akcije Francuske u Maliju" i "želi da odigra aktivnu ulogu" u rješavanju krize u ovoj zemlji, izjavila je u utorak Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Na konferenciji za štampu u Limi, gdje je bila u posjeti prije nego što je otišla na samit EU-Celac u Santjagu, Ashton je izjavila da EU "priznaje važnost onoga što Francuska sada čini" u Maliju, javlja AFP.

Francuska je započela intervenciju protiv naoružanih islamista koji drže sjeverni dio Malija i već je rasporedila 2.000 vojnika u ovoj zemlji.

"Odobravamo akcije u Francuskoj", kazala je predstavnica evropske diplomatije i dodala da EU treba "sve to da prevede u niz većih akcija kako bi se našlo dugoročno rješenje".

"Mi ćemo igrati aktivnu ulogu u narednim sedmicama i mjesecima", kazala je Ashton.

Evropska unija predložila je u ponedjeljak da se 5. februara u Bruxellesu organizira međunarodni skup o Maliju, zajedno s Afričkom unijom, CEDEAO-m i UN-om.

"Cilj ovog skupa će biti osiguravanje najboljeg mogućeg koordiniranja podrški za rješavanje malijske krize, na političkom i sigurnosnom planu", izjavio je jedan evropski zvaničnik.

Evropska unija je u utorak najavila deblokiranje dodatnih 20 miliona eura pomoći za Mali, namijenjenih žrtvama pothranjenosti u zemlji i izbjeglicama u susjednim zemljama.