Svijet
0

Ashdown: Nema više dobrih opcija za Britaniju u Iraku

FENA
Paddy Ashdown
Paddy Ashdown
Povlačenje britanskih vojnika iz Iraka trebalo bi da bude određeno spremnošću iračkih snaga da ih zamijene, a ne sigurnosnom situacijom u toj zemlji, ocijenio je sinoć lord Paddy Ashdown, kopredsjedavajući nezavisne komisije koja se bavila pitanjem budućeg britanskog učešća u Iraku.

Ashdown, bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH, rekao je radiju BBC da više ne postoje dobre opcije za Veliku Britaniju u Iraku.

"Brzina našeg povlačenja ne bi trebalo da je određena sigurnosnom situacijom - koja dopušta milicijama i pobunjenicima da odrede naše povlačenje, već stepenom obuke iračkih snaga", kazao je Ashdown.

On je rekao da "ne postoje opcije bez rizika" u Iraku i da "više nema dobrih opcija", ali da je London morao da izabere "najmanje lošu".

"Učinili smo osnovni grijeh ovim intervencijama, a to je što imamo smiješno preambiciozne ciljeve: da napravimo Washington u Bagdadu i demokratiju u zapadnom stilu u jednoj bliskoistočnoj zemlji", zaključio je Ashdown.

Ashdown je bio kopredsjedavajući britanske iračke komisije, napravljene dijelom po uzoru na američku Grupu za proučavanje Iraka, koja je razgovarala s više vojnih zvaničnika, predstavnika administracije i humanitarnim radnicima kako bi napravila nacrt budućeg britanskog učešća u Iraku, javila je agencija AP.