Svijet
0

Ashdown: Napuštanje EU bio bi loš potez koji bi plaćale buduće generacije

FENA
Paddy Ashdown (Foto: EPA)
Paddy Ashdown (Foto: EPA)
Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini lord Paddy Ashdown komentirao je za Fenu referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji koji je zakazan za 23. juna, istaknuvši da iako EU treba poboljšanja i reforme to se može postići, ne odlaskom iz EU, nego ostankom uz napor da se bude lider takvih promjena.

On je ocijenio da EU nije još dovoljno demokratična, tržište Evropske unije treba liberalizaciju, ali ono što karakterizira Britance jeste da se uključe u rješenje problema, a ne da se povlače iza zidina svog otoka.

"Želim da Velika Britanije ostane u EU posebno zbog činjenice da globalne sile mogu ugroziti jednu naciju bez obzira na njenu veličinu. Samo uz rad s našim evropskim parterima građanima Britanije možemo omogućiti jaku ekonomiju, dobre poslove, čisto okruženje i sigurno društvo", mišljenja je Ashdown.

Također tvrdi da Velikoj Britaniji to što će izaći iz EU ne daje više kontrole, nego je čini ranjivijom za suočavanje s globalnim izazovima, dodajući da sjedinjavanje britanskog suvereniteta s drugim suverenitetima ne umanjuje suverenitet Velike Britanije nego ga povećava.

"Na koncu to je i osnovni princip koji stoji iza NATO-a. U tom savezu udružili smo se s našim prijateljima, a čineći to nismo sebi osigurali manju sigurnost nego smo osigurali mnogo više sigurnosti", stav je Ashdowna.

Cijeni da svi britanski saveznici u NATO-u znaju, da je taj savez jači kada je ujedinjena Evropska unija, a može samo slabiti u razjedinjenoj EU i upravo u tome leži razlog zbog kojeg saveznici Britanije u NATO-u žele da ova država ostane članicom Evropske unije.

Poručio je da je pred EU u narednim godinama suočavanje s krucijalnim izazovima u oblasti vanjske politike, ali ako ih se uspješno prevaziđe Evropa i njeni građani bit će sigurni i imat će prosperitet, ali ako se ne uspije u rješavanju tih pitanja, naredne godine će biti mnogo teže.

Za Ashdowna bi krajnje loš potez bio da se u vremenu brojnih izazova napusti solidarnost s evropskim susjedima, koju bi, zaključuje Ashdown, plaćale buduće generacije.