Svijet
0

ASF će tužiti Hamas ICC-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francusko udruženje Advokati bez granica (ASF) podnijet će "iduće sedmice" tužbu Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) protiv nekoliko Hamasovih čelnika zbog "ratnih zločina", izjavio je u četvrtak predsjednik udruženja William Goldnadel.

Predsjednik Pokreta protiv rasizma i za prijeteljstvo među narodima Mulud Aunit izjavio je agenciji AFP da je tužba protiv Izraela zbog "sistematskih ratnih zločina", najavljena prošle sedmice, predana u četvrtak tužitelju u Haagu.

ASF, čiju akciju podržava izraelska organizacija "Udruženje žrtava terorizma", optužuje Hamas u svojoj tužbi da "namjerno napada izraelsko civilno stanovništvo" i da "ispaljuje rakete i granate iz civlnih zona, škola, bolnica".

Udruženje tvrdi da je Hamas kriv što "koristi humanitarne simbole, kao što su vozila hitne pomoći, kako bi ostao nekažnjen" i da regrutira i obučava djecu za rat, koristi ih kao ljudski štit".

Oko 90 organizacija, uglavnom francuskih i propalestinskih, objavilo je 12. janaura da će predati tužbu ICC-u protiv Izraela.

ICC je kompetentan za ratne zločine, zločine protiv humanosti i genocid počinjen od 2002. On može suditi nekoj osobi ako su zločini počinjeni na teritoriju države članice ili je ona državljanin države članice.

Kako Izrael nije država članica ICC-a, prošle sedmice je glasnogovornica ICC-a Nicola Fletcher naglasila da Sud za sada "nema nadležnosti u Gazi.