U blizini Damaska
44

Asadove snage izvršile pokolj, pronađeno 100 tijela vezanih ruku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U prostorijama jedne državne bolnice u blizini Damaska pronađeno je 100 tijela vezanih ruku, saopćilo je sirijsko Udruženje revolucionarnih komiteta, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Lokalni aktivisti su izjavili da su Asadove trupe i ranije pogubile mnogo osoba čija tijela su skrivali u mrtvačnici bolnice, te da ovo nije prvi slučaj pokolja režimskih snaga. Prema izjavi lokalnih aktivista u mnogim sirijskim gradovima zabilježena su slična pogubljenja.

  • Režimske snage se povlače s druge strane, sukobi između snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu i opozicije u mjestu Derkuš u okolini grada Idliba na sjeveru zemlje su smanjeni.

Mjesto Derkuš u Idlibu, u kojem su pobunjenici nedavno preuzeli kontrolu u subotu je bilo meta Asadovih tenkova i vojnika, koji su se povukli iz Cemiliye, Amuda i Zerzura prema Idlibu.

Među Sirijcima koji su u nedjelju prebjegli u Tursku iz ratom zahvaćene zemlje nalaze se i jedan poručnik, te dva vojnika koji su preko granice došli do provincije Yayladagi, nakon čega su prebačeni u izbjeglički kamp Apaydin.

Devet ranjenih osoba prevezeno je do granice odakle su ambulantnim kolima prebačeni u različite bolnice u Hatayu.