Svijet
0

Asadova pomoćnica Bouthaina Shaaban danas u Kini

Klix.ba
Bouthaina Shaaban, viša pomoćnica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, otputovala je danas u Kinu na pregovore o aktuelnoj krizi, izjavili su zvaničnici. Shaaban će se sastati sa kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechiem.

Iz Ministarstva je saopćeno kako je ovo pokušaj približvanja implementaciji UN-ovog mirovnog plana na koji je Kina do sada dva puta stavila veto.

U međuvremenu, UN-ova zvaničnica Valerie Amos je krenula u Siriju kako bi procijenila kojim putevima će biti poslana pomoć, te će tražiti vize za strane bolničare. Sirijski Crveni polumjesec i dalje pokušava dostaviti hranu.

Ujedinjeni narodi su saopćili kako je skoro dva miliona sirijskih civila pogođeno krizom, a više od milion je napustilo svoje domove.

Deseci hiljada ljudi su prešli preko sirijske granice u Tursku, Jordan, Libanon i Irak bježeći od nasilja koje se širi njihovom zemljom.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Qin Gang je izjavio kako će Kina uvijek svojim radom stvarati balans između Sirijske vlade i opozicije.

Ponovio je da Kina poziva na praktičnu implementaciju mirovnog plana bivšeg UN-ovog izaslanika Kofija Annana i na hitni prekid vatre.

"Ugostivši Shaabanu Kina pokazuje da radi na sirijskom problemu", rekao je Qin dodavši kako Kina razmatra opciju da pozove i opozicijske grupe u što skorije vrijeme.

Kina je, uz Rusiju koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, glasala protiv UN-ove rezolucije kojom se osuđuje nasilje Assadovog režima. Korespondenti kažu kako se ovim sastnakom želi skrenuti pažnja s kritikovanja i pokazati da pokušavaju naći političko rješenje za sirijsku krizu.

Novi sukobi u Alepu i Damasku

U ponedjeljak je ponovo došlo do sukoba pobunjenika i vladinih snaga u Alepu i Damasku. Aktivisti Lokalnog koordinacijskog odbora tvrde kako su najmanje 64 osobe ubijene u Damasku i njegovom predgrađu.

Kako su rekli engleski posmatrači za ljudska prava smješteni u Siriji, vladine snage su započele nove borbe protiv pobunjenika u Alepu, gdje se vode žestoke borbe već nekoliko sedmica.

Sirijski pobunjenici su također napravili snimke čovjeka za kojeg tvrde da je pilot kojeg su zarobili nakon pada borbenog aviona na istoku zemlje.

Slobodna sirijska armija je saopćila kako je avion oborila blizu granice s Irakom. No, državni mediji izvještavaju kako je avion pao zbog tehničkih problema i da je u toku potraga za pilotom.

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova lslamske organizacije za saradnju su u četvrtak sazvali hitni samit u Saudijskoj Arabiji kako bi suspendovali Siriju iz nacionalnog bloka. Alžirski i iranski ministri bili su jedini protiv ovog prijedloga.