Sastanak u Damasku
0

Asad zahvalio Rusiji, Lavrov pozvao na reforme

FENA
Sergej Lavrov i Bašar el-Asad (Foto: AFP)
Sergej Lavrov i Bašar el-Asad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bašar el-Asad ocijenio je danas tokom sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Damasku da je pozicija Rusije odigrala odlučujuću ulogu u spašavanju njegove domovine, dok je Lavrov ukazao na značaj provođenja reformi u Siriji.

"Rusija i Sirija imaju duge prijateljske odnose, ali Sirija nikada nije željela da bude na teretu svojim prijateljima. Sirija želi da bude prijatelj koji je u stanju da pomogne. Pozicija Rusije odigrala je odlučujuću ulogu u zaštiti interesa naše zemlje", rekao je Asad, javila je agencija Itar tass.

Lavrov, koji je danas posjetio Damask, zajedno sa šefom vanjskopolitičke obavještajne službe Mihailom Fradkovim, istakao je da "odgovor na legitimne težnje naroda za boljim životom treba tražiti u postizanju neophodnih reformi".

Obraćajući se Asadu na početku sastanka, Lavrov je rekao da je "u našem interesu da arapski narodi žive u miru i slozi. Svaki lider u svakoj zemlji treba da bude svjestan vlastite odgovornosti. Vi ste svjesni vaše odgovornosti".

Rusku delegaciju na ulicama su, kako su prenijele agencije, dočekale stotine hiljada građana uzvikujući "Hvala, Rusijo", a sirijska televizija je izvijestila o dolasku Lavrova i Fradkova, izražavajući zahvalnost Rusiji i Kini za zaštitu suvereniteta zemlje, prenio je Tanjug.

Lavrov je jučer kritizirao reagiranje zapadnih zemalja na odluku Rusije i Kine o ulaganju veta na prijedlog rezolucije o Siriji u petak u Vijeću sigurnosti UN-a. On je kazao da je Moskva iznenađena odbijanjem Zapada da odgodi glasanje o rezoluciji do njegovog povratka iz Damaska.

Šef ruske diplomatije je ocijenio da je reagiranje Zapada na ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a "nepristojno i na ivici histerije", dok je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland potom izjavila: "Ruski zvaničnici izjavljuju da oni hoće da pronađu političko rješenje. Hajde da vidimo šta mogu da postignu."