Svijet
0

Asad: Trebat će vremena da se dobije bitka protiv terorista

FENA
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da njegovoj vldi treba više vremena "da dobije bitku" protiv "terorista".

U intervjuu za provladinu televizijsku stanicu al-Dunya objavljenom u srijedu, Asad je također odbacio kao "nerealnu" ideju stvaranja humanitarnih tampon zona u Siriji.

Opozicijski aktivisti tvrde da je vlada pokrenula ofanzive širom zemlje kako bi povratila kontrolu nad područjima pod kontrolom pobunjenika.

Javljeno je o teškom granatiranju u utorak u prijestonici Damasku, gradu Alepu i u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib.

Asad je izjavio da sirijska vlada "vodi bitku i na regionalnom i na međunarodnom planu", prenosi BBC.

  • Definitivno treba vremena da je dovedemo do odlučujućeg kraja. Ja, međutim, mogu to sumirati u jednoj rečenici: Mi napredujemo, izjavio je on za al-Dunya.

  • Situacija na terenu sada je bolja, ali ona još nije zaključena. Trebat će još neko vrijeme, kazao je.

Sirijski predsjednik također je prokomentirao prijedlog turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutogla da se uz posredovanje UN-a uspostavi tampon zona unutar Sirije kako bi se zaštitile izbjeglice i pomoglo se u dodijeli humanitarne pomoći.

  • Da li da idemo unazad zbog ignorancije nekih turskih zvaničnika ili da se usmjerimo na naše odnose s turskim narodom, posebno onim ljudima koji su stajali uz nas tokom krize i nisu bili prevareni medijskom i materijalnom propčagandom?, upitao je on.

Asad je izjavio da nedvna bjekstva visokih vladinih i vojnih zvaničnika znače da je Sirija "očišćena" od ljudi kojima nedostaje patriotizma.