Svijet
0

Asad rekao Annanu da "teroristi blokiraju rješenje" u Siriji

FENA
Bašar al-Asad
Bašar al-Asad
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u subotu izaslaniku UN i Arapske lige Kofiju Annanu da je njegova zemlja spremna na "svako pošteno nastojanje" da se okončaju nemiri koji traju već godinu dana, ali je istovremeno okrivio "terorističke grupe" koje blokiraju rješenje u Siriji.

"Sirija je spremna pretvoriti u uspjeh svaki iskren napor da se nađe rješenje za događaje čiji smo svjedoci", citirala je sirijska novinska agencija SANA Asada.

"Nijedan politički dijalog ili aktivnost ne mogu uspjeti dok ima naoružanih terorističkih grupa koje djeluju i šire haos i nestabilnost", rekao je sirijski predsjednik Annanu tokom susreta u Damasku, prenosi Reuters.

Zajednički predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Annan doputovao je u subotu u glavni grad te zemlje u posredničku misiju, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će bivši generalni sekretar UN pokušati dogovoriti prekid ratnih aktivnosti između vladinih snaga i boraca tzv. Slobodne sirijske armije, koja se zalaže za svrgavanje režima predsjednika al-Asada.