Svijet
5

Asad pisao papi Franji: Spremni smo na razgovor o miru

FENA/Klix.ba
Sirijski predsjednik Bašar el-Asad poslao je privatnu poruku papi Franji u subotu u kojoj je izrazio svoju "odlučnost" u zaštiti sirijskih građana od vjerskih ekstremista, izvijestili su državni mediji Sirije.

Papa je više puta apelirao za mir u ratom razorenoj Siriji otkako je imenovan u martu, dok Asadove snage nastavljaju da se bore za kontrolu sa pobunjeničkim grupama koje ga žele svrgnuti.

Poruka je poslana putem sirijske vladine delegacije koja je održala pregovore u Vatikanu sa državnim sekretarom katoličkog poglavara, Pietrom Parolinom, i zvaničnikom za vanjske poslove Dominiqueom Mambertijem, javila je u nedjelju agencija AFP.

  • Delegacija je prenijela poruku od predsjednika Asada za Svetog Oca i objasnila je položaj sirijske vlade - navodi se u saopćenju iz Vatikana.

U poruci, Asad je izrazio "posvećenost korištenja prava zaštite svih građana, bez obzira na vjeroispovijest, protiv zločina koje čine takfiri (sunitski ekstremisti) koji ih napadaju u njihovim kućama, bogomoljama i naseljima - istakla je Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Asadov režim se ponosi sekularizmom. Dok su pobunjenici većinom suniti, vlada uživa podršku Asadove alavitske manjine, kao i kršćana i drugih manjina.

Asad je papi poručio kako je njegova vlada spremna učestvovati idućeg mjeseca u mirovnim pregovorima, ali je istaknuo da mora prestati podrška "terorističkim grupama" u Siriji koja dolazi izvana. Asad je terorističkim grupama nazvao pobunjenike.