Sirija
0

Asad koristi bombe teške pola tone

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu saopćila je danas da je najmanje 176 osoba poginulo u jučerašnjim napadima sirijske vojske pod kontrolom Bašara el-Asada na gradove u kojima su smješteni pobunjenici protiv tamošnjeg režima.

U napadima su korištena sva raspoloživa artiljerija, avioni i vojni helikopteri.

Lokalni aktivisti londonske organizacije za ljudska prava u Siriji javljaju da je sirijska vojska u naselju Talbise u Homsu koristila i bombe teške čak pola tone.

Bombe, koje su bacane iz helikoptera i aviona, rušile su zgrade do temelja. Sirijska vojska i ranije je koristila ove bombe. One jačinom svoje detonacije izazivaju potrese, a iza njih ostaju krateri duboki i do šest metara.

U saopćenju londonske organizacije navodi se da su najžešći zračni napadi sirijske vojske izvedeni u Halepu, gdje je život izgubilo najmanje 58, a ranjeno je na desetke osoba. Pored Halepa, najviše je pogođen Damask, glavni grad Sirije, gdje je poginulo 48 osoba.

Aktivist za ljudska prava iz Halepa Madžid Abdunnur u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da je sirijska vojska granatirala i u potpunosti devastirala trospratnu stambenu zgradu u regiji Sahur u kojoj je poginulo 12 članova jedne porodice.

On je istakao da se sukobi između pobunjeničke Slobodne vojske Sirije i sirijskih snaga sigurnosti pod kontrolom El-Asada i dalje vode u mnogim mjestima oko Halepa. Brojni zvaničnici aktuelnog režima i dalje prelaze u redove pobunjeničkih snaga. Pobunjeničkim snagama u Halepu pristupio je jedan visoki policijski zvaničnik, kao i 30 policajaca s kompletnom opremom u regiji Haseke.

Istovremeno, dopisnik Anadolije javlja da je jučer i sinoć u Tursku izbjeglo 137 izbjeglica iz Sirije. Turske granične službe su izbjeglice smjestili u kolektivnim centrima u Apajdinu i Sanliurfi. Među izbjeglicama iz Sirije bilo je i 12 vojnika, te jedan general sirijske vojske. Također, 25 ranjenika zbrinuto je u turskoj bolnici u Hataju.

Širom Sirije sukobi su nastavljeni i danas.