Svijet
0

Artiljerijska vatra američke vojske po južnom Bagdadu

FENA
Američke snage u nedjelju su otvorile artiljerijsku vatru po južnom Bagdadu potresajući iračku prijestonicu jakim eksplozijama.

Eksplozije u Bagdadu uslijedile su dan nakon što je američka vojska objavila pogibiju devet američkih vojnika, među kojima četvorice ubijenih u odvojenim napadima bombama podmetnutim pokraj puta i petorice u borbama u pokrajini Anbar, uporištu sunitskih pobunjenika zapadno od prijestonice.

Snaga i način eksplozija koje su počele nakon devet sati ujutro i trajale najmanje 15 minuta sugeriraju kako su imale za cilj sunitske kvartove duž južnog oboda grada.Takve eksplozije mogle su se čuti navečer, ali su rijetke za ovo doba dana.

U kratkom saopćenju za Associated Press američka vojska je saopćila da je otvorila artiljerijsku vatru iz isturene operativne baze u blizini iračke baze Rasheed jugoistočno od Bagdada, ali nije pružila nikakve druge detalje.

Iračani u južnim djelovima grada saopćili su da su američke i iračke snage pojačale svoje operacije u kvartu Dora u južnom Bagdadu od subote navečer.