Svjetska meteorološka organizacija
0

"Artička oscilacija" izaziva ledeni talas u Evropi

FENA
Ledeni talas koji je zahvatio Evropu i sjeverne i centralne dijelove Azije djelimično je uzrokovan razlikama u vazdušnom pritisku između polarnih područja i oblasti srednje geografske širine, saopćila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ovaj fenomen poznat je kao "arktička oscilacija" i trenutno traje njena negativna manifestacija, koja izaziva hladno vrijeme u Evropi i toplije uslove na Arktiku. U evropskim zemljama ovih dana izmjerene su veoma niske temperature - u Letoniji, Bjelorusiji, Poljskoj i Ukrajini -30 stepeni, a na sjeveru Rusije čak -37.

Na istoku Njemačke izmjerena je minimalna temperatura od -20 stepeni, a u zapadnoj, centralnoj i istočnoij Evropi od -10 do -20 stepeni.

Istovremeno, vazduh umjerene temperature prešao je sa sjevernog dijela Atlantika na Arktik preko Islanda. U mjestu Svalbard, na dalekom arktičkom sjeveru, u posljednjih nekoliko dana temperatura je dostizala pet stepeni, što je više nego u nekim mediteranskim gradovima.

U većem dijelu Sjeverne Amerike trenutno je neuobičajeno toplo.

Slični hladni talasi već su se dešavali nekoliko puta u posljednjim decenijama, navodi WMO u izvještaju, prenose agencije.