Svijet
0

Arroyo preinačila 1.200 smrtnih kazni na Filipinima

FENA
Predsjednica Filipina saopštila je u uskršnjoj objavi kako će preinačiti smrtne kazne za oko 1.200 osuđenika, uključujući i desetak militanata povezanih s Al-Qaidom.

Gloria Macapagal Arroyo izjavila je kako će smrtne kazne za sve koji se nalaze u ćelijama za osuđenike na smrt biti preinačene u doživotne robije. Njen ministar pravde izjavio kako će vlada također preinačiti sve buduće smrtne kazne, javio je AP.

Najmanje 11 islamskih militantnih pripadnika Abu Sayyafa, male grupe povezane s Al-Qaidom i okrivljene za smrtonosne bombaške napade i otmice, nalazi se u ćelijama osuđenika na smrt, javio je AP.

Nejasno je koliko će zapravo zatvorenika biti obuhvaćeno novom politikom, koja izgleda ima za cilj da udovolji katoličkim liderima kritičnim prema vladi predsjednice Arroyo.

Po ustavu, predsjednik može preinačiti samo one smrtne kazne koj je potvrdio Vrhovni sud. Vrhovni sud potvrdio je samo oko 100 smrtnih kazni a ostatak je ostao pod pravnim razmatranjem, saopćila je Maria Socorro Diokno, generalna tajnica Grupe za besplatnu pravnu pomoć, koja pruža pravne savjete siromašnim zatvorenicima.

Smrtna kazna nije izvršena na Filipinima od 2000. godine.

Diokno je pozvala Arroyo da insistira na kongresnom ukidanju smrtne kazne.

Arroyo nije izjavila da će tako postupiti.

Diokno je kazala kako su njeni klijenti u ćelijama osuđenika na smrt oduševljeni viješću. Žrtve zločina izrazile su razočarenje novom politikom.

"To je loša vijest koja nas je zatekla", izjavila je Teresita Ang-See, liderka antikriminalnog Pokreta za obnovu reda i poretka, za televizijsku stanicu ABS-CBN.

"Oni nisu samo razočarani, oni su šokirani tom objavom. To je vrhunac neosjetljivosti i bezdušnosti", kazala je.

Smrtnoj kazni protivi se konzervativna crkva u većinski katoličkim Filipinima.

Arroyo, koja se mjesecima bori protiv navoda o namještanju glasova i korupciji, pokušala je udovoljiti uticajnim biskupima u mnogim aspektima svog rukovođenja zemljom.