Svijet
0

Arnold Schwarzenegger traži novi posao

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Arnold Schwarzenegger, čiji se mandat guvernera Kalifornije završava danas, mora da traži novi posao.

Kako javljaju američki mediji, bivši bodi bilder i glumac rodom iz Austrije, ponovo je na životnoj raskrsnici i sada se dvoumi između ponuda koje mu stižu iz Holivuda i onih od velikih kompanija, prije svega, poslova sa nekretninama.

Poslije sedam godina na mjestu guvernera najmnogoljudnije američke države, Schwarzenegger će, prema sopstvenim riječima, ostati politički aktivan i možda napisati autobiografiju, što izdavači od njega godinama traže.

On čak kaže da će se, možda, ako se pojavi pravi scenario, vratiti glumi, u ulozi koja više priliči 63. godišnjaku, ocu četvoro dece i čoveku sa političkim iskustvom, koji ima sve više bora i sijedih.

Na privatnoj oproštajnoj zabavi, u novembru, Schwarzenegger je rekao da još nema nikakve planove za buduću karijeru.

Na novembarskim izborima, za novog guverenera Kalifornije izabran je demokrata Jerry Brown.

Schwarzenegger se nije kandidirao, jer zakon te države zabranjuje da neko bude na tom položaju više od dva mandata.

On je u oktobru spominjao mogućnost da nastavi svoj angažman na planu zaštite čovjekove sredine i političkih reformi.

Kalifornija je, između ostalog zahvaljujući i njegovim zalaganjima, upravo usvojila zakon o finansijskim podsticajima kako bi se zagađivači naveli da u vazduh ispuštaju što manje takozvanih stakleničkih gasova.

Ono što je sigurno je da će multimilioner Schwarzenegger, pošto ostane bez guvernerske plate, morati da počne ponovo da zarađuje, pošto je u dvije guvernerske kampanje potrošio najmanje 25 miliona dolara.

To ne uključuje silne putne troškove, između Los Anđelesa, gdje mu živi porodica, i kalifornijskog glavnog grada Sakramenta.

Schwarzenegger i dalje izgleda robusno, i pored niza zdravstvenih problema. Imao je operaciju srčanog zaliska 1997., u nesreći na motociklu 2001. polomio je nekoliko rebara, 2003. je operisao ramene mišiće, pa je 2005. posjetio bolnicu, jer se žalio na ubrzano kucanje srca, a 2005. je na skijanju polomio natkoljenicu.

Nova politička funkcija za tog umjerenog republikanca ne izgleda vjerovatnom. Uostalom, ni njegova supruga nije nikada bila oduševljena njegovim ulaskom u politiku, dok je i on kao guverner često zvučao malodušno i u neskladu sa kalifornijskim kongresom.