Svijet
0

Armija islama porekla dogovor o oslobađanju dopisnika

FENA
Portparol Armije islama, palestinske ekstremističke organizacije za koju se vjeruje da drži otetog dopisnika BBC-ja Alana Johnstona, demantirao je u nedjelju da je postignut dogovor o oslobađanju novinara.

Isti izvor je u izjavi katarskoj satelitskoj televiziji Al Jazeera upozorio da će Johnston biti ubijen ako ne budu ispunjeni zahtjevi organizacije.

Predstavnik palestinskog islamističkog Hamasa u Iranu rekao je da će dopisnik, koji je otet prije tri mjeseca, biti oslobođen u roku od nekoliko sati.

Predstavnica britanske medijske kuće u Londonu odmah je saopćila da nema čvrste potvrde o Johnstovom puštanju na slobodu. Armija islama je 1. juna objavila prvi videosnimak otetog Johnstona (45), zatraživši oslobađanje islamskih zatvorenika iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Vjeruje se da je organizacija odgovorna za otmicu povezana s Hamasom koji je prije tri dana silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobijedivši snage suparničkog Fataha. Vojno krilo Hamasa je u petak saopćilo da se napredovalo u pregovorima i da su počeli praktični koraci za siguran povratak Johnstona porodici u Škotskoj.

On je bio jedini novinar sa Zapada koji je stalno boravio u pojasu Gaze, u trenutku kada je otet. Iz tog područja, u kome se širi bezakonje i nasilje, izvještavao je gotovo tri godine. Nestao je na putu ka svom stanu iz dopisništva u gradu Gazi još 12 . marta.