Ministar Nalbandian se zahvalio
0

Armenija zahvalila Francuskoj na donošenju zakona o genocidu

FENA
Eduard Nalbandian
Eduard Nalbandian
Armenski ministar vanjskih poslova Eduard Nalbandian izrazio je u četvrtak" zahvalnost" što su francuski poslanici usvojili zakon prema kojem će se kažnjavati negiranje armenskog genocida iz 1915.

"Želim izraziti zahvalnost najvišim francuskim vlastima, Narodnoj skupštini i francuskom narodu", izjavio je on.

Francuska je "usvajajući ovaj zakon još jednaput dokazala da nema zastarijevanja zločina protiv humanosti i da treba kazniti njihovo negiranje", kazao je on.

Francuski poslanici su u četvrtak izglasali nacrt zakona koji kažnjava negiranje armenskog genocida iz 1915, koji bi mogao izazvati diplomatske, ekonomske i kulturne protumjere Turske.

Nacrt je odobrila većina od prisutnih pedesetak poslanika.

Zakon kažnjava godinom dana zatvora i novčanim kaznom od 45.000 eura negiranje zakonski priznatog genocida, kao što je od 2001. godine u Francuskoj genocid iz 1915, u kojem je, kako smatra Armenija, ubijeno 1,5 miliona Armenaca.

Turska priznaje da je oko 500.000 Armenaca izgubilo život u borbama i deportaciji, a ne namjernim istrebljenjem. Ona optužuje Pariz da novim zakonom želi za predsjedničke izbore u aprilu pridobiti glasove pola milioa Armenaca koji žive u Francuskoj.