Svijet
0

Armenija: Vanredno stanje u Erevanu

FENA
Protesti pristaša armenske opozicije, koji su se na trgu u centru glavnoga grada Erevana sukobili s pripadnicima specijalne policije, prisilili su armenskog predsjednika u odlasku Roberta Kočarjana da u subotu navečer potpiše uredbu o uvođenju vanrednog stanja u Erevanu.

U sukobima pristaša oporbe i policije poginulo je osmero ljudi.

Na trgu u centru Erevana okupilo se između 6.000 i 8.000 prosvjednika koji su željeli izraziti nezadovoljstvo zbog odvođenja u kućni pritvor opozicionog vođe i kako tvrde, "pravog pobjednika predsjedničkih izbora" Levona Ter-Petrosjana.

On ne želi priznati poraz na predsjedničkim izborima održanim 19. februara u utrci sa Seržom Sarkisjanom, kojeg opozicija optužuje za prevaru.

"Uvodim vanredno stanje u gradu Erevanu od 1. do 20. marta, kako bih spriječio opasnost po javni red i mir", stoji u Kočarjanovom saopćenju.

Agencije izvješćuju kako se situacija otela kontroli, jer su prosvjednici počeli provaljivati u trgovine, kradući sve što im se našlo na putu, a policajci su nestali iz glavnih ulica u kojima vladaju neredi.

Među osam povrijeđenih policajaca, neki su u teškom stanju. Jedan od novinara "France pressea" koji se zatekao na mjestu događaja izvijestio je kako je puno povrijeđenih i među prosvjednicima. Mnogi su pretučeni, a neki su zadobili opekotine, no s obzirom na mali broj automobila hitne pomoći, pomoć su im ukazali prijatelji. Zasad iz bolnica nema informacija o broju povrijeđenih.

U nedjelju ujutro na ulicama Erevana je mirno. Dan nakon proglašenja vanrednog stanja na ulicama patrolira vojska. Desetak oklopnih transportera i stotinjak vojnika raspoređeno je oko sjedišta vlade i ministarstva vanjskih poslova, stotinjak metara od mjesta na kojem su u subotu izbili neredi u kojima su izgrednici palili automobile, razbijali izloge i pljačkali trgovine.