Nakon pomilovanja oficira
0

Armenija spremna na "rat" protiv Azerbejdžana

FENA
Ramil Safarov
Ramil Safarov
Armenija je u ponedjeljak upozorila da je spremna na "rat" protiv Azerbejdžana u jeku napetosti između dvije zemlje otkako je Baku pomilovao jednog azerbejdžanskog oficira osuđenog na doživotni zatvor zato što je odrubio glavu jednom armenskom vojniku.

"Ne želimo rat, ali ako budemo prisiljeni na rat borit ćemo se i pobijediti", navodi se u saopćenju armenskog predsjednika Sergeja Sarkisijana.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je pomilovao Ramila Safarova čim se u petak vratio u zemlju iz Mađarske koja ga je izručila i gdje je izdržavao zatvorsku kaznu doživotnog zatvora za ovo ubistvo počinjeno 2004.

Safarov je dočekan kao heroj i unaprijeđen za majora, dobio je kuću i platu za osam godina provedenih u Mađarskoj, iako je Baku garantirao Budimpešti da će oficir služiti kaznu u Azerbejdžanu.

Sarkisijan je osudio Azerbejdžan kao "zemlju u kojoj se nelagalno naređuje puštanje na slobodu svakog izroda koji ubija ljude samo zato što su Armenci".

Safarov je odrubio glavu Gurgenu Margarijanu na spavanju u Budimpešti gdje je NATO organizirao kurseve za vojnike iz bivših sovjetskih zemalja.

Nakon izručenja oficira Azerbejdžanu, Armenija je prekinula dilplomatske odnose s Mađarskom.