Svijet
0

Armenija prekinula diplomatske odnose s Mađarskom

FENA
Yerevan
Yerevan
Armenija je saopćila u petak da je prekinula diplomatske odnose s Mađarskom zato što je Budimpešta izručila jednog azerbejdžanskog vojnika koji je odrubio glavu jednom armenskom vojniku za vrijeme NATO-ove obuke 2004. godine i koji je zatim pomilovan u Azerbejdžanu.

"Danas prekidamo odnose s Mađarskom", naveo je armenski predsjednik Serge Sarkissian u saopćenju koje je objavila press-služba predsjedništva.

"Svojim zajedničkim akcijama Azerbejdžan i Mađarska su otvorili put ponavljanju ovih zločina. To ne mogu dopustiti. Republika Armenija to ne može dopustiti", kazao je on.

Tridesetpetogodišnji Ramil Safarov, koji je 2004. godine u Budimpešti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva jednog armenskog oficira, izručen je u petak Azerbejdžanu gdje ga je predsjednik Ilham Alijev odmah pomilovao.

Safarov je 2004. godine odrubio glavu armenskom oficiru Gurgenu Margarijanu dok je ovaj spavao, za vrijeme engleske obuke koju je na vojnoj akademiji u Budimpešti organizirao Atlantski savez za vojnike iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza.

Armenski predsjednik je odluku Mađarske nazvao "teškom greškom" i naglasio da se radi o "ubistvu iz etničkih motiva".

Armenija i Azerbejdžan se godinama spore oko kontrole Gornjeg Karabaha. Ova regija, pripojena Azerbejdžanu u sovjetskom periodu, progalasila je nezavisnost koju međunarodna zajednica nije priznala, nakon rata u kojem je bilo 30.000 mrtvih i stotine hiljada izbjeglica između 1988. i 1994.

Primirje je potpisano 1994. godne, ali Baku i Erevan ne uspijevaju da se dogovore o statusu regije.