Svijet
0

Armenija i Turska korak do pomirenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Armenija i Turska učinile su u ponedjeljak korak prema pomirenju najavom završnih pregovora o uspostavi diplomatskih odnosa iz kojih će biti izostavljeno najbolnije pitanje – pokolj Armenaca u doba Otomanskog carstva, prenijele su agencije.

"Političke konsultacije bit će završene za šest sedmica, a zatim će biti potpisana dva protokola i proslijeđena parlamentima na ratifikaciju", stoji u zajedničkom saopćenju ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja, javlja AFP.

U razgovorima će posredovati Švicarska, javlja agencija AP i podsjeća da su obje države američke saveznice i pod pritiskom Sjedinjenih Država i Evrope da provedbu pomirenje, na koje je pozvao američki predsjednik Barack Obama tokom posjete Turskoj.

Turska je među prvima priznala nezavisnost Armenije 1991., ali dvije države nisu uspostavile diplomatske odnose i zajednička im je granica zatvorena od 1993., kada su armenske snage okupirale pokrajinu Nagorno Karabah u Azerbejdžanu.

Iako je dogovoreno da proces ne bude uvjetovan, turski premijer veže pomirenje s rješenjem stanja u toj pokrajini. Turska je kulturno i jezički bliska Azerbejdžanu koji traži zaštitu službene Ankare.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je rekao da će Turska "čuvati" azerbejdžanske interese tokom pomirenja s Armenijom i poručio "naš je cilj uspostaviti stabilnost na Kavkazu".

Turska teži članstvu u Evrospkoj uniji i želi biti pouzdan partner svjetskim silama u strateški važnoj, ali nestabilnoj regiji. Pokolj oko 1,5 miliona Armenaca zadnjih dana Otomanskog carstva, a povjesničari ga smatraju prvim genocidom 20. stoljeća, najspornije je pitanje u odnosima dviju susjednih zemalja.

Turska odbacuje tvrdnje o genocidu nad Armencima i navodi da je brojka prenapuhana te da su žrtve pale u građanskom ratu.

Armenski predsjednik Serge Sarkisian rekao je da se o tome neće razgovarati i poručio: "Važno je da su naše nacije sposobne uspostaviti normalne odnose" i da "priznanje genocida ne drži preliminarnim uvjetom za uspostavu odnosa".

Zbog trgovinske dobiti Armenija želi što skorije otvaranje granice no turski šef diplomatije rekao je da to neće biti tako skoro.