Uprkos decenijama neprijateljstva
0

Armenija će poslati pomoć Turskoj

FENA
Armenija je u četvrtak saopćila da šalje hitnu pomoć Turskoj, četiri dana nakon razornog potresa u toj zemlji, uprkos decenijskim neprijateljstvima između dvaju susjeda.

Avion s 40 tona hitne pomoći, uglavnom šatora i deka, trebalo bi da poleti u toku večeri prema Turskoj, saopćilo je armensko ministarstvo za izvanredna stanja.

Turska je službeno zatražila pomoć od Armenije, dodalo je ministarstvo.

Armenski predsjednik Sergej Sarkisian predložio je u nedjelju pomoć svom turskom kolegi Abdulahu Gulu i uputio mu izraze saučešća nakon potresa u kojem je više od 500 osoba izgubilo život u turskoj istočnoj pokrajini Van, naveo je isti izvor.

Odnosi između Turske i Armenije su poremećeni zbog masakra i deportacija Armenaca u vrijeme Otomanskog carstva početkom 20. stoljeća.

Armenci smatraju genocidom ove događaje koji su počinjeni kada je, kako oni smatraju, u njihovoj zajednici stradalo više od milion i po ljudi.

Međutim, Turska priznaje da je stradalo između 300.000 i 500.000 ljudi u tom haosu posljednjih godina Otomanskog carstva.

Turska i Armenija su 2009. godine potpisale historijski sporazum o prekidu višedecenijskih neprijateljstava, uspostavljanju diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju granice.

Međutim, ova procedura je blokirana zbog međusobnih optuživanjia i sporazumi nisu nikada ratificirani.