Svijet
1

Arizona u šoku: U dvije pucnjave na koledžima ubijene dvije, a ranjene tri osobe

Klix.ba
Ubica
Arizona je u šoku. U dva odvojena napada koja su se dogodila jučer na koledžima udaljenim nekoliko kilometara, ubijene su dvije osobe, a ranjene tri.

Jedna osoba je ubijena, a tri su ranjene u prvom napadu koji se dogodio na Univerzitetu Northern Arizona, a u kojem su učestvovali članovi bratstva. Nakon tog incidenta dogodio se i drugi u studentskom kompleksu u blizini Texas Southern univerziteta u kojem je poginula jedna osoba.

Policija je objavila ime napadača. Riječ je o 18-godišnjem Stevenu Jonesu, učeniku prve godine Univerziteta Northern Arizona. Optužen je za prvostepeno ubistvo i po tri tačke za teške napade. Žrtve su članovi Delta Chi bratstva. Kao razlog za naopad Jones je naveo kako mu je ta grupa muškaraca prišla i napala ga. Pobjegao je i vratio se s pištoljem, te počeo pucati na njih. Svjedoci su izjavili kako su žrtve bile nenaoružane.

Stanovnici Arizone izrazili su šok i zabrinutost.

"Ovo nije normalan dan na našem Univerzitetu. Naša srca su puna boli", kazali su sa univerziteta.

Žrtva koja je preminula identifikovana je kao Colin Brough, a troje studenata se liječi u bolnici.

Pucnjave su se dogodile u vrijeme kada je predsjednik Barack Obama bio u posjeti porodicama žrtava pucnjave na koledžu u Oregonu. Podsjetimo, u tom napadu ubijeno je devet osoba.

Grupe aktivista koje se protive strožem zakonu o oružju nisu ga dočekali s dobrodošlicom. Pokazali su mu transparent na kojem piše "Vrati se u Keniju". Veliki broj stanovnika Roseburga držalo je oružje u rukama poput pištolja i čekića poručivši mu na taj način šta misle o zakonu.

Za prošlosedmični masakr kao uzrok se navode dva razloga: mentalna bolest napadača i slobodno unošenje oružja na koledž Umpqua. Stanovnici tog mjesta smatraju kako im Obama želi oduzeti oružje i da neće imati čime da se brane.