Ekonomski samit u Bursi
0

Arinc: Cilj Turske su mir i napredak Balkana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc je u obraćanju na Balkanskom ekonomskom samitu koji se u organizaciji Udruženja rumelijskih poduzetnika (RUMELISIAD) održava u turskom gradu Bursi izjavio kako je glavni cilj turske politike na Balkanu prosperitet, mir i blagostanje svih stanovnika regije, javio je reporter agencije Anadolija.

“Normalno je da Turska pokazuje tako snažan interes za stanje svih naroda na Balkanu imajući u vidu da s njima dijeli dugoodišnje historijske, kulturološke i cilizacijske veze”, kazao je Arinc.

Napomenuo je da Turska svaki uspjeh Balkana vidi kao i svoj vlastiti uspjeh i napredak.

“Uspjesi Sarajeva, Tirane, Zagreba, Sofije, Prištine, Skoplja, Bukurešta, Beograda, Atine i Ankare su zajednički uspjesi sviju nas. Turska želi da vidi Balkan kao centar mira, blagostanja i stabilnosti. Sarajevo, Zagreb, Tirana, Beograd, Sofija, Atina i Ankara imaju zajedničku budćnost”, istakao je zamjenik turskog premijera, podjećajući kako su ove zemlje saglasne u jedinstvenom cilju ekonomskog napretka prije svega.

Arinc je napomenuo da je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) učinila mnogo značajnih projekata kako bi doprinijela izgradnji mira i pomirenja među narodima na Balkanu.

“Turska je posljednjih godina provela veliki broj projekata u zemljama na Balkanu ali i širom svijeta. Tako danas na Balkanu postoje predstavništva TIKA-e u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Isto tako, Turska je 2002. godine za pomoć u inostranstvu izdvajala oko 85 miliona dolara dok je 2011. godine izdvojila milijardu 273 miliona dolara za tu namjenu”, kazao je Arinc.

Arinc je dodao da poslije velikih migracija postoji jedna snažna veza između turskog naroda i naroda na Balkanu.

“Prema nekim podacima, u Turskoj živi oko 20 miliona osoba koji su porijeklom sa Balkana. Značajan broj njih se nalazi upravo u gradu Bursi. Isto tako, oko dva miliona Turaka živi na Balkanu. Zato ovo trebamo zajedničkim naporima pretvoriti u priliku za sve nas”, kazao je Arinc.

Napomenuo je da se balkanske zemlje nalaze na vrlo povoljnom geostrateškom prostoru koji omogućava snažnu ekonomsku saradnju sa čitavim svijetom.

“Balkanske zemlje se nalaze u centru Evrope što je dobra prilika za nova ulaganja. Svakim danom se pvećava broj turskih privrednika koji žele da ulažu u zemlje na Balkanu. Do sada na Balkanu posluje oko deset hiljada turskih privrednika”, istakao je zamjenik turskog premijera.

Pored zamjenika turskog premijera Arinca, na samitu učestvuju i turski ministar ekonomije Zafer Caglayan, kao i zvaničnici drugih balkanskih zemalja i predstavnici balkanskih poduzetništava.

Ističući da Republika Turska, historijski, geografski, politički, ekonomski i kulturno pripada Balkanu, Arinc je kazao da Balkan zauzima jedno od važnijih mjesta u vanjskoj politici ove zemlje.

"Sa Balkanom dijelimo stoljetnu historiju. Moramo se prisjetiti da je bilo lijepih vremena, ali i ratova i suza u prošlosti. I danas se u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj i svim drugim zemljama Balkana koriste isti izrazi i termini u svakodnevnom životu koji su se koristili davno prije. 

Sve su to plodovi zajedničke historije i kulture. Ovaj današnji samit je još jedna u nizu aktivnosti organiziranih sa idejom mira i stabilnosti Balkana u periodu kada obilježavamo 100. godišnjicu Balkanskih ratova“, rekao je Arinc.

Napominjući da Turska graniči sa balkanskim zemljama Grčkom i Bugarskom i da su to ujedno i granice sa Evropskom unijom u koju turska izvozi skoro 50 odsto svog ukupnog izvoza, Arinc je kazao da se Turska politika svesrdno zalaže za mir i prosperitet balkanskih zemalja i podržava ih na njihovom putu ka integraciji u EU i u NATO.

Predsjednik Trgovinske i industrijske komore Burse Celal Sonmez je istakao da je nacionalni dohodak po glavi stanovnika u Njemačkoj i Francuskoj oko 44 hiljade dolara, a da je u isto vrijeme taj dohodak u Srbiji šest, Bosni pet, Albaniji četiri, i da se ti parametri moraju ozbiljno zajedničkim snagama analizirati i poboljšati.

Kosovska ministrica industrije i trgovine Mimoza Kusari Lila istakla je da je na Balkanu došlo vrijeme razvoja i napretka i da zemlje zajedno rade na unapređenju svojih odnosa i povećanju trgovinske i svake druge razmjene, što je jedini način za prosperitetnu budućnost ove regije.