Svijet
0

Argentinski svećenik osuđen na doživotni zatvor

FENA
Argentinski svećenik Christian Von Wernich osuđen je u utorak u La Plati na kaznu doživotnog zatvora zbog kršenja ljudskih prava za vrijeme vojne diktature 1976.-1983. godine. Sud je proglasio krivim ovoga bivšeg 69-godišnjeg vjeroučitelja argentinske policije na kraju suđenja koje je počelo 5. jula.

Presudu su u sudnici dočekali radosnim uzvicima preživjeli iz zatvorskih logora podignutih u vrijeme diktature, rodbina žrtava i članovi organizacija za zaštitu ljudskih prava, javila je agencija AFP.

Ovo je prvi put da neki sud u Argentini osudi katoličkog svećenika zbog njegove uloge u vrijeme crnih godina vojne diktature.

Optužba i tužilaštvo su zatražili kaznu doživotnog zatvora za ovoga bivšeg svćenika uhapšenog 2003. godine, koji je pred sucima odgovarao za saučesništvo u sedam ubistava, 31 slučaju mučenja i 42 otmice u pokrajini Buenos Aires.

U utorak je odbrana zatražila njegovo oslobađanje.

Bivši svećenik, koji je u jednom trenutku bio izbjeglica u Čileu, bio je saradnik i ispovjednik šefa policije te pokrajine Ramona Campsa, jednog od glavnih krvnika vojna diktature.