Svijet
0

Argentinske prostitutke: Prvo majke, pa tek onda seksualne radnice

Klix.ba
Na uglovima ulica u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu pojavili su se grafiti koji prikazuju razgolićene i provokativne žene, čije se ruke protežu na drugu stranu ugla, na kojoj se nalazi slika kolica sa bebom.

Kako navode iz Asocijacije argentinskih prostitutki (Ammar), prvog sindikata seksualnih radnika u Južnoj Americi, ovi grafiti oslikavaju realnost seksualnih radnica u Argentini, od kojih su 87 posto samohrane majke, piše Guardian.

Grafiti su dio nove Ammarove kampanje za skretanje pažnje na prava seksualnih radnica. Već 19 godina ova se grupa bori da promijeni način na koji javnost gleda na prostituciju i osvijesti seksualne radnike o njihovim pravima.

Organizacija je pomogla izradu prijedloga zakona koji bi trebao omogućiti seksualnim radnicima da se klasificiraju kao samozaposleni. Ukoliko zakon stupi na snagu, to će im omogućiti registraciju u radnim tijelima, plaćanje poreza i penziju.

"Želimo pokazati da smo prije svega žene, majke i hraniteljice, pa tek onda seksualne radnice i da su nam potrebni zakoni koji bi nas štitili. Potrebni su pravni okviri za ovaj posao, želimo kraj marginalizacije", izjavila je Georgina Orellano, aktivistica Ammara i bivša prostitutka.

Prostitucija bez svodnika je legalna u Argentini, ali aktivisti Ammara tvrde da trenutna legislativa i dalje ostavlja seksualne radnike podložne policijskom zlostavljanju, budući da nemaju nikakvih prava. Zbog stalnog policijskog maltretiranja, veliki broj žena završi u zamci kartela koji ih iskorištavaju.

"Možda bi ovakav zakon radio u Švedskoj ili Holandiji, ali ovo je Argentina. Trgovina ljudima je ovdje ozbiljan problem, a karteli su nevjerovatno moćni. Mislim da ovdje ne može biti prostitucije po vlastitom izboru. Kako bi i moglo, kada vas na to natjeraju finansijske okolnosti?", kaže Gustavo Vera, direktor Fondacije Alameda, koja se bori protiv trgovine ljudima.