Svijet
0

Argentinska predsjednica slomila nogu i neće vidjeti papu

FENA
Christina Fernandez Kirchner (Foto: Arhiv/EPA)
Christina Fernandez Kirchner (Foto: Arhiv/EPA)
Argentinska predsjednica Christina Fernandez Kirchner otkazala je posjetu Vatikanu, koja je bila zakazana za januar i odložila sve zvanične obaveze nakon što je slomila nogu tokom Božića, saopćila je danas argentinska vlada.

Fernandez je trebalo da otputuju u Vatikan zajedno s čileanskom koleginicom Michelle Bachelet, na poziv pape Franje povodom komemoracije 30-godišnjice potpisivanje mirovnog sporazuma između Argentine i Čilea.

"Sve aktivnosti predviđene za mjesec januar su otkazane, uključujući put u Vatikan", izjavio je novinarima šef njenog kabineta.

Kako prenosi Reuters, 61-godišnja argentinska predsjednica polomila je članak na lijevoj nozi u petak kada je pala, okliznuvši se o mokar pod u svojoj kući.

Fernandez, kojoj su ljekari naredili višednevno mirovanje, nedavno se oporavila od bakterijske infekcije debelog crijeva, zbog koje je bila odsutna iz javnosti tokom većeg dijela novembra.

Prošle godine je operisana kako bi joj se izvadio ugrušak krvi iz pluća.

Krajem 1970-ih, Argentina i Čile su zamalo zaratile zbog malog arhipelaga u kanalu Bigl, na strateškoj, južnoj granici kontinenta, prenosi Tanjug.

Konflikt je izbjegnut zahvaljujući papinom posredništvu, tako što je Argentina priznala čileanski suverenitet nad ostrvima.