Argentinci u šoku
0

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez boluje od raka

Sarajevo-x.com
Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner boluje od raka, a operacija je zakazana za 4. januar 2012. godine, saopćila je njena vlada, javlja BBC.

Fernandezova boluje od raka štitne žlijezde, ali se opaka bolest nije proširila na ostale organe.

Argentinska predsjednica ima 58 godina, a svoj drugi mandat je započela nedavno. Njen muž, bivši predsjednik Nestor Kirchner, umro je prošle godine od infarkta. Fernandezova će napustiti predsjedničku funkciju u periodu od 20 dana, tačnije od 4. do 24. januara, a preuzet će je potpredsjednik Amado Boudou.

Fernandezovoj je rak dijagnosticiran 22. decembra, tokom rutinskog medicinskog pregleda. Ovu informaciju je potvrdio njen glasnogovornik Alfredo Scoccimarro. Rak srećom nije metastazirao ni zahvatio limfne čvorove. Prognoze za uspješno liječenje su veoma dobre.

Vijest o bolesti predsjednice je potpuno šokirala javnost u Argentini. Energična predsjednica do tada nije pokazivala nikakve znakove bolesti. Za vrijeme svog prvog mandata se izborila za prava siromašnih.

Iznenadna smrt njenog muža u oktobru 2010. godine ju je mnogo pogodila. S njom je suosjećala cijela Argentina. Fernandezova je posljednja u nizu vođa država kojima je dijagnosticiran rak. Istu sudbinu su doživjeli venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, paragvajski lider Fernando Lugo, bivši Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva. Svi su operisani prošle godine.