Svijet
0

Argentina: Reakcije Crkve na svećenika osuđenog za zločine

FENA
Nakon što je Savezni sud u La Plati osudio na doživotni zatvor bivšega kapelana argentinske policije Christiana von Wernicha, optuženog za kršenja ljudskih prava u tijeku posljednje diktature crkva u Argeniti reagirala je na osudu, javlja KTA.

Svećenik je proglašen krivim za sedam ubistava, 31 slučaj torture i nestanak 42 osobe. Zločini su počinjeni u tajnim zatvorima u pokrajini Buenos Airesa između 1976. i 1983. godine.

Vjerujemo da koraci pravde u rasvjetljavanju ovih činjenica moraju poslužiti da svi građani ulože napore na putu pomirbe, a poziv su da se udaljimo od nekažnjenosti, mržnje i kivnosti, ističe se u priopćenju Izvršnoga povjerenstva Argentinske biskupske konferencije.

Crkva u Argentini potresena je boli prouzročenom sudjelovanjem svećenika u teškim zločinima, ističe se u priopćenju koje govori o zločinima za koje je okrivljen von Wernich. Crkveni uglednici potvrđuju ono što je već davno rečeno da ako je bilo koji crkveni uglednik, bez obzira na svoj položaj, preporukama ili sukrivnjom jamčio bilo kakav zločin, to je činio na vlastitu odgovornost, teško griješeći protiv Boga, čovještva i svoje savjesti.

Komisija Argentinske biskupske konferencije Pravda i mir gotovo je istodobno objavila notu, izražavajući "veliku žalost zbog izravnih radnji koje su neki katolički uglednici u tijeku posljednje vojne diktature u zemlji mogli počiniti suradnjom ili sukrivnjom".

"Želimo potvrditi da nasilje, u svim svojim izrazima, nije ni kršćansko niti evanđeosko. Pred imperativom da pravda traži istinu o prošlosti neka nam izazov stvaranja zajednice bez isključenih pomogne pronaći put susreta i pomirbe koji bi omogućio da u pravdi i miru izgrađujemo bratsku domovinu, poručuje Komisija Pravda i mir Argentinske BK.