Nestali teretni brod
0

"Arctic sea" viđen kod Zelenortskih ostrva

FENA
Foto: AFP/Sovfracht
Foto: AFP/Sovfracht
Teretni brod Arctic Sea na kojem je 15-člana ruska posada, uočen je jutros nedaleko od Zelenortskih ostrva, javila je ruska državna agencija Itar-Tass, pozivajući se na izvore iz struktura NATO-a.

Predstavnik ministarstva odbrane Zelenortskih ostrva je naveo u izjavi za rusku agenciju da službe te zemlje "rade sada sa svim zainteresovanim stranama u situaciji s teretnim brodom Arctic Sea“.

  • Neću ni potvrđivati, ni demantovati prisustvo tog broda kod naše obale, sve će biti saopćeno svjetskim medijima kada se za tim ukaže odgovarajuća potreba, rekao je zvaničnik.

Po riječima izvora agencije, teretni brod "očigledno zadržavaju nepoznate osobe, moguće, pirati".

U petak u internet izdanju Financial Times Deutschland se kaže da je brod viđen 620 kilometara od obala Zelenortskih ostrva, tačnije u blizini ostrva Santo Antao. List se pritom poziva na dva nezavisna izvora i ističe da su morski pirati zarobili brod i tražili otkup od 1,5 miliona dolara, dodaje ruska agencija.

Komanda ruske ratne mornarice naredila je patrolnom brodu Ladni da krene u potragu za nestalim brodom u vodama oko Zelenortskih ostrva gdje bi mogao da stigne u subotu, prenose agencije.

Istovremeno Evropska komisija iznijela je u petak sumnju u to da je Arctic Sea, nosivosti 4.000 tona s tovarom drvene građe vrijedne oko 1,3 miliona dolara, zaista bio plijen pirata kao što je to operator broda naveo.

Poslednji kontakt s tim brodom održan je 28. jula. Arctic Sea se tada nalazio na ulasku u jedan od najprometnijih morskih kanala u Evropi - La Manche.