BBC
0

"Arctic Sea" i izraelska veza

FENA
Foto: AFP/Lehtikuva/File
Foto: AFP/Lehtikuva/File
Visoki izraelski zvaničnik blizak tamošnjim obavještajnim krugovima rekao je za BBC da je Izrael bio umiješan u prošlomjesečno presretanje trgovačkog broda s ruskom posadom Arctic Sea za koji Rusija tvrdi da je bio otet.

Spomenuti zvaničnik kaže da je izraelska strana obavijestila rusku vladu kako zna da brod tajno prevozi savremeni ruski sistem protuzračne odbrane namijenjen Iranu i da je Moskvi dato vreme da spriječi isporuku protuavionskog raketnog sistema.

Izraelski mediji su javili da je premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak tajno posjetio Moskvu, ali u Kremlju kažu da ne raspolažu informacijama da je takve posjete uopće bilo.

Izraelski mediji su u srijedu javili da je premijer navodno otputovao u Rusiju zbog razgovora o ruskoj prodaji oružja Iranu, prenio je BBC.

Kabinet izraelskog premijera odbio je potvrditi ili negirati izvještaje medija, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova također odbilo da ih komentira.

Vijest o Netanyahuovoj posjeti Moskvi objavljena je nakon medijskih spekulacija da su izraelski obavještajci učestvovali u presretanju nestalog teretnog broda Arctic Sea.

Moskva demantira da je taj brod prevozio oružje namijenjeno Iranu, i tvrdi da je tovar činila isključivo drvena građa.

Izrael je Rusiji navodno predao informacije o slučajevima u kojima je oružje koje je navodno bilo prodano Teheranu završilo u posjedu naoružanih pripadnika pokreta Hezbollah u Libanu.