Svijet
0

Arbour podržala potjernicu protiv al-Bashira

FENA
Bivša tužiteljica krivičnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju podržala je nedavno objavljenu međunarodnu potjernicu protiv predsjednika Sudana, javile su novine u srijedu.

Podrška Louise Arbour došla je usprkos činjenici da su humanitarne grupe odmah protjerane iz zemlje u znak odmazde zbog potjernice.

Arbour, koja je također obavljala dužnost visoke povjerenice UN-a za ljudska prava, izjavila je da je međunarodna pravda ostvarila "nepovratan" napredak posljednjih godina.

Prošle je sedmice Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu izdao potjernicu za predsjednikom Omarom al-Bashirom optužujući ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Optužbe su rezultat vojnih akcija tokom kontrapobunjeničke kampanje u Darfuru u zapadnom Sudanu.

Prošle je sedmice Sudan naredio protjerivanje 13 stranih humanitarnih organizacija i zatvorio je tri lokalne, saopćio je UN, izazivajući istinske brige za budućnost više od miliona ljudi u Darfuru i ostalim područjima kojima je potrebna humanitarna pomoć.

Arbour je, govoreći za ženevske novine Le Temps, izjavila da "žali" zbog odluke Kartuma o humanitarnim grupama, ali je predvidjela da će se međunarodna pravda usvojiti kao norma, te da će se reakcije takve vrste u svijetu smanjivati.

Bivša sutkinja kanadskoga vrhovnog suda iz Quebeca izjavila je da bi se politika trebala dodatno odvojiti od međunarodne pravde tako se ne bi dovodio u pitanje legalitet međunarodnih sudova.

Oni koji se ne mogu braniti protiv suštine optužbi, kazala je, neizbježno bi završili napadima na instituciju koja stoji iza potjernice.

Govoreći o novoj američkoj administraciji, Arbour je izjavila kako izgleda da se vratilo pravno okruženje koje štiti osnovna ljudska prava, ali je dodala da se treba učiniti više u usredotočenju na socijalna prava nakon skoro decenije briga za građanske slobode, prenosi DPA.