Svijet
0

Arapski parlament traži povlačenje posmatrača iz Sirije

FENA
Savjetodavni komitet Arapske lige zatražio je danas od te organizacije da hitno povuče posmatračku misiju iz Sirije, jer se nasilan slom demonstracija u toj zemlji dešava uprkos prisustvu posmatrača.

Predsjednik Arapskog parlamenta Salem al-Dikbasi zatražio je od Nabila al-Arabija, predsedavajućeg Lige koja okuplja 22 arapske zemlje, da "odmah povuče arapske posmatrače jer sirijski režim nastavlja da ubija nedužne civile".

Aktivnosti Damaska su "jasno kršenje protokola Arapske lige koji ima za cilj zaštitu sirijskog naroda", naveo je u saopćenju Dikbasi, a prenio je AFP.

On je istakao da je u Siriji došlo do pojačanja nasilja, da se ljudi ubijaju, uključujući i djecu i sve to u prisustvu posmatrača Arapske lige, što je razljutilo arapski svijet.

Arapski parlament je savjetodavni komitet koga čini 88 članova, predstavnika iz svih država članica Arapske lige.

Dikbasijeva poruka dolazi u trenutku kada se Arapska liga sprema da pošalje još 20 posmatrača u Damask iz Saudijske Arabije, Bahreina i Tunisa. Prvi tim od 50 posmatrača došao je u Siriju u ponedjeljak u okviru arapskog plana koji je podržala i Sirija 2. novembra, a koji poziva na povlačenje vojske iz sirijskih gradova i rezidencijalnih dijelova, smanjenje nasilja prema civilima i oslobađanje uhapšenih.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je od marta, kada su počeli protesti protiv sirijskog predsjednika, poginulo više od 5.000 ljudi, dok Asadova vlada tvrdi da su nasilje u zemlji pokrenule naoružane terorističke bande uz pomoć iz inozemstva.