Svijet
0

Arapski diplomata "zamolio“ Sarkozyja da ne dolazi sa Carlom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Iako je bivša manekenka Carla Bruni i sadašnja djevojka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja njegova stalna pratilja, zvaničnici Saudijske Arabije smatraju da ona iz "religioznih razloga“ ne bi trebala posjetiti njihovu zemlju u društvu predsjednika, njenog momka.

Stariji predstavnik državnog vrha vlasti u Saudijskoj Arabiji zamolio je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da poštuje islamsku kulturu Arabije i da u zvaničnu posjetu ovoj zemlji ne dolazi u društvu svoje djevojke Carle Bruni, izvijestio je AP.

Sarkozy, koji se od svoje supruge Cecilije razveo prije dva mjeseca, na udaru je žestoke kritike jer je u zvaničnu posjetu Egiptu i Jordanu vodio svoju djevojku Carlu, a to je u strogo islamskim kulturama pokazatelj manjka poštovanja.

Saudijski diplomata koji je zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman, pozvao je francuskog predsjednika da tokom posjete Saudijskoj Arabiji, iz "religioznih razloga“, Carlu Bruni ostavi u Francuskoj.

Prema šerijatskom zakonu nevjenčanim parovima u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da budu sami, a pogotovo ne da dijele istu spavaću sobu, a to, po svemu sudeći, vrijedi i za prvog čovjeka Francuske.

Iz Sarkozyjevog kabineta naglasili su da delegacija koja putuje u Saudijsku Arabiju još nije zvanična, no postoje određene glasine da Bruni svakako nije namjeravala putovati sa Sarkozyjem u Arabiju.

Francuske novine Le Journal Du Dimanche, pozivajući se na neimenovane izvore, objavile su u nedjelju da je Sarkozy zaprosio svoju Carlu još prošlog mjeseca te da se namjeravaju vjenčati početkom februara.