Svijet
0

Arapske zemlje se složile da razbiju ekonomsku blokadu Palestinaca

FENA
Šefovi arapskih diplomatija su se obavezali u nedjelju u Kairu da će razbiti međunarodnu ekonomsku blokadu nametnutu Palestincima otkako je u martu stupila na dužnost vlada koju je formirao islamistički pokret Hamas.

U toku hitno sazvanog skupa posvećenog situaciji na palestinskim teriotorijima zemlje Arapske lige su se dogovorile da Palestinskoj samoupravi dodijele sredstva ne navodeći detalje o načinu raspodjele novca, javio je AFP.

Arapske banke će prebaciti sredstva ne podvrgavajući se restrikcijama koje nameću banke. Arapske banke moraju prebaciti ta sredstva", izjavio je Amr Musa, generalni sekretar Arapske lige.

SAD i Evropska unija, glavni donatori, lišili su palestinsku ekonomiju pomoći i politički je bojkotirali.

Izrael je blokirao isplatu sredstava koja su Palestinskoj samoupravi obećale neke arapske zemlje i tako spriječio isplatu plaća za desetke hiljada palestinskih službenika.

Palestinski ministar vanjskih poslova Mahmud Zahar je ocijenio da će odluka Arapske lige olakšati formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja je trenutno tema pregovora između Hamasa i Fataha, što će, povratno, omogućiti ukidanje ekonomske blokade nametnute Palesticima.

Agencija AP je javila da se palestinska vlada na čelu s Hamasom složila s održavanjem međunarodne mirovne konferencije u cilju rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, na koju su u nedjelju pozvali ministri vanjskih poslova Arapske lige.

Zahar je izjavio da su Palestinci tražili mirovnu konferenciju "u cilju donošenja nužnih i svobuhvatnih rješenja". Prihvatanje mirovine konferencije znači i prvu najavu Hamasa da će razmotriti ulazak u pregovore s Izraelom.

Zahar je u nedjelju prvi put prisustvovao sastanku Arapske lige otkada je Hamas preuzeo vlast u Palestini, budući da su arapski ministri ranije odbijali primiti Hamas na sastanak sve dok ne prihvati mirovnu inicijativu.

U izjavi Arapske lige stoji da njezini ministri pozivaju na konferenciju koja bi razriješila izarelsko-palestinski skuob, "u skladu s međunarodnim rezolucijama i po principu 'zemlja za mir".

Arapi od Hamasa traže da podrži arapsku inicijativu iz 2002. koja poziva na mir u zamjenu za područje koje je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. - Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem.