Svijet
0

Arapske zemlje bliske SAD-u konsolidiraju jedinstvo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi diplomatija arapskih zemalja bliskih SAD-u na skupu u Abu Dabiju, u nastojanju da konsolidiraju arapsko jedinstvo, u utorak su izrazili podršku palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu, vođi umjerenijeg Fataha, koji je rival islamističkom Hamasu.

"Naš cilj je da potaknemo arapsku solidarnost, da mobiliziramo našu podršku arapskoj mirovnoj inicijativi i podršku Palestinskoj upravi (PU), pod rukovodstvom Abasa", rekao je šef diplomatije zemlje domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata, šejh Abdulah bin Zajed al-Nahajan Reutersu, prenijeli su izraelski mediji.

On je kazao i da ministri Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina, Jordana, Maroka, Tunisa, Jemena i Palestinske uprave podržavaju i Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda.

Hamas ne pripada toj organizaciji i pozvao je nedavno da je zamijeni tijelo u kome ne dominiraju pristalice Abbasa.

Sastanak je održana u danu u kojem je prvi put od prekida vatre 18. januara poslije trosedmične ofanzive Izraela na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, na izraelsku luku Ashkelon pala dalekometna palestinska raketa.

Izrael se osvetio bombardiranjem tunela ispod granice pojasa Gaze s Egiptom i centra za obuku pripadnika vojnog krila Hamasa.

Egipat i dalje pokušava uz američku podršku da izdjejstvuje dugotrajniji prekid vatre i da doprinese okončanju krijumčarenja oružja kroz tunele i da udovolji zahtjevu Hamasa da se otvore granični prijelazi prema Gazi.

Arapski ministri su u Abu Dabiju podržali te napore i pripremaju se za donatorsku konferenciju u Egiptu, zakazanu za 2. marta, čiji je cilj pomoć palestinskom narodu uz puno učešće PU.

Hamas je u ponedjeljak nagovijestio da bi bio spreman da se neprijateljstva okončaju na godinu dana ako bi se ukinula blokada pojasa Gaze. Nju je uveo ne samo Izrael nego i Egipat, otkako je Hamas pobijedio snage lojalne Fatahu juna 2007.

Hamas je prethodno pobijedio Fatah, koji je decenijama dominirao palestinskom političkom scenom, na općim izborima, početkom 2006.

Međutim, zbog odbijanja hamasovaca da priznaju Izrael i odbace nasilje, Zapad nije htio da pregovora s vladom koju oni predvode. Hamas, koji se oslanja na Iran, SAD, EU i Izrael, smatraju terorističkom organizacijom.

Sastanak u Abu Dabiju, kako je nagoviješteno, prvi je od nekoliko skupova u cilju da se premoste razlike između arapskih zemalja u odnosu prema pojasa Gaze poslije ofanzive.