Svijet
0

Arapska princeza želi promovirati mjesto žene u medijima

FENA
Saudijska princeza je u utorak izrazila želju da promovira mjesto žena u lokalnim medijima i najavila da će uvesti godišnje nagrade kojima će nagraditi najzaslužnije žene koje se suočavaju s jakim ograničenjima u ovoj ultrakonzervativnoj monarhiji.

Princeza Hassa Bent Salman Ben Abdel Aziz, kći guvernera Rijada, polubrata kralja Abdullaha, odlučila je da svake godine dodijeli nagradu od milion riala (270.000 dolara), studentske stipendije i stipendije za žurnalističko obrazovanje.

Cilj je "ohrabriti Saudijke da rade u sektoru štampe i medija i pomoći im da obrazovanjem poboljšaju svoje profesionalne sposobnosti", izjavila je agenciji France Press princeza Hassa.

Princeza, koja je doktorirala iz oblasti ljudskih prava na britanskom univerzitetu Westminster, objasnila je ovu inicijativu "nepostojanjem na studiju žurnalistike na saudijskim univerzitetima odsjeka rezerviranih za žene", što je, smatra ona, hendikep za rad u medijima.

Miješanje žena i muškaraca je zabranjeno u Saudijskoj Arabiji koja rigorozno primjenjuje principe vehabizma, puritanske doktrine islama.