Svijet
0

Arapska liga traži od UN-a da zaustavi Izraelske napade

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Arapski ministri vanjskih poslova koji su se u srijedu hitno sastali u Kairu pozvali su Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi izraelske napade u pojasu Gaze, prenose agencije.

Sastanak ministara vanjskih poslova 22 država Arapske lige održan je dok su se istodobno nastavljali izraelski zračni napadi na pojas Gaze.

"Tražimo od Vijeća sigurnosti da odoli pritiscima i odmah donese odluku o zaustavljanju izraelskih napada u Gazi", rekao je glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa otvarajući sjednicu.

Prema diplomatskim izvorima, Liga će službeno pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da nametne prekid vatre. Usto, Liga će zatražiti međunarodno jamstvo za prekid vatre i stvaranje međunarodnih snaga koje bi štitile Palestince u pojasu Gaze.

Otvarajući sastanak Arapske lige Mussa je rekao kako je izraelska vlada napala pojas Gaze jer joj treba "laka žrtva" kako bi pokazala svoju moć uoči izbora koji se trebaju održati u veljači iduće godine.

"Svjedoci smo izraelskog nadmetanja. Cilj su izbori koji će se 10. februara održati u Izraelu, a Gaza plaća cijenu za to", rekao je Mussa arapskim ministrima vanjskih poslova.

"Možda sadašnja vlada u Izraelu traži izliku ili neku bitku kako bi pokazala svoju moć i tako pridobila glasove", dodao je.

Kadima, stranka desnog centra na vlasti u Izraelu i laburisti (lijevi centar) koji sudjeluju u prijelaznoj vladi, trenutačno u anketama zaostaju za Likudom (desnica).

"Da su druge regionalne bojišnice lake, Izrael bi svoju vatru usmjerio prema tim bojišnicama. Ali oni traže laku žrtvu, slabu kariku. Zato su udarili na civile pod opsadom u Gazi", rekao je.

Izrael je u subotu pokrenuo ofanzivu protiv islamističkog pokreta Hamasa u pojasu Gaze u kojoj je život izgubilo gotovo 400 ljudi. Izraelska država je izjavila da je zadaća operacije zaustaviti palestinsko raketiranje juga Izraela.

Izrael je u srijedu odbacio svako primirje.