Svijet
0

Arapska liga razmatra uvođenje sankcija Siriji

FENA
Zemlje Arapske lige razmatraju uvođenje sankcija režimu u Damasku, koji je odbacio zahtjev ove regionalne organizacije da okonča krvoprolića protiv opozicije u Siriji.

Snage predsjednika Bašara al-Asada u četvrtak su sa 50 tenkova i oklopnih vozila napale mjesto Rastan, u centralnom dijelu zemlje, u kome se, kako se sumnja, skrivaju dezerteri iz armije.

Arapska liga, koja okuplja 22 zemlje u regionu, suspendovala je Siriju iz te organizacije. Na današnjem sastanku u Kairu, kako se najavljuje, razmotriće uvođenje sankcija protiv režima Asada, kako bi ga primorala da prekine obračune s građanima.

Prema podacima UN-a, u posljednjih devet meseci, koliko traje pobuna, ubijeno je više od 3.500 pripadnika opozicije.

"Ima mnogo ideja i sugestija za sankcije koje treba da se uvedu režimu u Damasku, izjavio je neimenovani arapski visoki diplomata", prenosi Reuters.

Radi se, kako se saznaje, o zabrani putovanja sirijskih zvaničnika u arapske zemlje, zamrzavanju bankarskih računa, kao i obustavljanju arapskih projekata u Siriji.

Na sastanku u Kairu će, kako se očekuje, biti razmotrena i francuska ideja da se formiraju "humanitarni koridori", kako bi se omogućilo doturanje pomoći građanima koji su se našli na udar režima. Njih bi prije svih koristili pripadnici Međunarodnog crvenog krsta za doturanje lijekova, pošto u zemlji ima sve više ranjenih.