Zbog Assadovog prkosa ultimatumu
0

Arapska liga priprema paket sankcija za Siriju

FENA
Arapska liga se sastala u subotu u Kairu kako bi pripremila paket sankcija za Siriju i kaznila režim predsjednika Bashara al-Assada jer prkosi ultimatumu o postavljanju posmatrača i okončavanju smrtonosnih napada vojnih snaga na civile.

Ministri finansija će sastaviti paket sankcija za koji se očekuje da će uključiti ukidanje letova nad Sirijom i zamrzavanje vladinih sredstava, javlja AFP.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je izjavio da će se pridružiti sastanku u nedjelju da bi uskladio mjere vlastite vlade s onima Arapske lige, rekavši da je Ankarin bivši saveznik propustio "posljednju priliku", jer nisu dali odgovor na arapski ultimatum.

Međutim, irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari, čija zemlja ima bliske ekonomske veze sa Sirijom i veliku izbjegličku zajednicu kod svog zapadnog susjeda, kaže da "nije moguće" uvesti sankcije Assadovom režimu.

Arapska liga je postavila krajnji rok u petak za Siriju da se dogovore oko detalja posmatračke misije, što je dio reforme koju je Damask navodno prihvatio.