Svijet
0

Arapska liga podržala Rusiju u vezi sa hemijskim oružjem u Siriji

Klix.ba
Arapska liga je na današnjoj vanrednoj sjednici u Kairu pozvala da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda preuzme kontrolu nad hemijskih oružjem Sirije.

U saopćenju, koje je objavljeno nakon sastanka održanog u egipatskom glavnom gradu Kairu, navodi se da je tokom sastanka upućen poziv da se utvrdi tip i količina hemijskog oružja koje je korišteno u Siriji te da se stavi pod nadzor nadležnih organa UN-a.

UN i međunarodna zajednica su pozvali da se poduzmu potrebne mjere kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi u Siriji, kao i da je u najkraćem vremenskom period potrebno početi pregovore za uspostavu demokratske vlasti u Siriji.

U saopćenju je navedeno i to da je potrebno kazniti krivce za pokolj u istočnoj Guti u Siriji na Međunarodnom sudu, te su podržali prijedlog Rusije koja je sirijskim saveznicima predložila da svoje zalihe hemijskog oružja stave pod međunarodni nadzor i da ga unište.

Generalni sekretar Arapske lige Nebil al-Arabi rekao je da je Arapska liga uvijek zagovarala mirno rješenje umjesto vojnog udara protiv režima Bashara al-Assada.

On je poručio da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo preuzeti odgovornost i započeti rad na implementaciji ruske inicijative.