Nova anketa
0

Arapi više vole Obamu nego Sjedinjene Države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame u vodećim arapskim zemljama daleko nadmašuje onu u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazala je najnovija anketa.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je proveo francuski istraživački institut Ipsos u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Libanu, Egiptu i Jordanu, od ukupno 7.000 ispitanika 33 posto ih pozitivno gleda na SAD, 43 posto negativno, 14 posto neutralno, a 10 posto nema nikakav stav o tome, prenio je Reuters.

Obamu je, s druge strane, pozitivno ocijenilo 48 posto ispitanika, pri čemu je najviši rejting imao u Jordanu (58), a najniži u Egiptu (35), dok svega 10 posto anketiranih smatra da će Obama negativno uticati na njihovu zemlju, naveo je Ipsos.

Jaz između popularnosti Obame i SAD-a ukazuje na to da bi američki predsjednik mogao popraviti ugled svoje zemlje, ocijenila je agencija za istraživanje javnog mnijenja.

Bijela kuća je u petak saopćila da će se Obama 4. juna obratiti muslimanima u Egiptu ne bi li umanjio štetu koju je Sjedinjenim Državama nanijele vanjska politika njegovog prethodnika Georgea W. Busha.

Mnoge arapske i muslimanske zemlje ogorčene su zbog invazije na Irak i Afganistan, mučenja osumnjičenih za terorizam u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, zlostavljanja zatvorenika u Iraku i Bushove nezainteresiranosti za izraelsko-palestinski mirovni proces.