Svijet
0

Arapi smatraju Izrael odgovornim za krizu u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi diplomatija arapskih zemalja saopćili su danas da je Izrael u potpunosti odgovoran za pogoršanje situacije u pojasu Gaze, zahtijevajući da ta zemlja odmah ukine blokadu, otvori granične prijelaze i dopusti da humanitarna pomoć stigne do Palestinaca.

Oni su apelirali i na Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme odgovornost da zaustavi agresiju Izraela, da se ukine opsada Gaze i zaštiti palestinski narod, kao i njegova prava, u skladu s međunarodnim zakonima.

Izrael je prije desetak dana zatvorio sve granice prema Gazi zbog pojačanih raketnih napada palestinskih ekstremista na svoju južnu teritoriju.

Palestinski ekstremisti su u srijedu probili eksplozivom na više mjesta gvozdeni zid na granici prema Egiptu, čime je probijena i izraelska blokada i otvoren put stotinama hiljada Palestinca da uđu na egipatsku teritoriju i pokupuju sve što im već mjesecima nedostaje zbog izraelskih nastojanja da se izolira područje pod kontrolom Hamasa.

"Izrael je kao okupaciona sila potpuno odgovoran za pogoršanje situacije na palestinskim teritorijima i mora odmah da prekine agresiju protiv civila i okonča blokadu kao politiku kolektivnog kažnjavanja", prenose mediji u Izraelu saopćenje ministara vanjskih poslova arapskih zemalja na kraju sastanka u Kairu.

Egipatske sigurnosne snage i pripadnici Hamasa su u međuvremenu počeli zajedno da postavljaju bodljikavu žicu preko jednog od tri otvora na granici, u najnovijem pokušaju da konačno zaustave slobodni ulazak Palestinaca u Egipat.

Sigurnosne snage obje strane razmjestile su se na prijelazima i zaustavljale civilne automobile, dopuštajući prolaz kamiona.

Palestinci su ranije jutros šesti dan zaredom nastavili da ulaze pješke, bez ikakvih kontrola, u egipatski dio pograničnog grada Rafaha.

Prodavci u tom gradu su izrazili bojazan da će ostati bez robe jer su zaustavljeni kamioni sa zalihama iz Kaira.

Egipat želi da obnovi kontrolu nad granicom koju je dijelio s Palestinskom upravom, Izraelom i promatračima iz Evropske unije.

Dogovor je postignut još 2005. godine, ali se od juna 2006. situacija umnogome izmijenila jer je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage umjerenijeg Fataha.

Hamas sada hoće novi dogovor o kontroli granice, u čemu traži aktivno učešće.

Hamasu najviše smeta što Izrael pomoću kamera i kompjutera ulazi u trag svakome ko prolazi preko graničnog prijelaza.

Izrael je povukao vojsku i jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze još u ljeto 2005. godine, ali još uvijek kontrolira granice u Gazi, kao i zračni prostor i obalne vode Sredozemnog mora.

Jedan od vođa Hamasa Ismail Haniyeh naglasio je da hamasovci neće dozvoliti izraelski veto na kretanje preko graničnog prijelaza prema Egiptu.

Izrael s druge strane strahuje od krijumčarenja eksploziva i oružja u Gazu i ubacivanja palestinskih ekstremista u Egipat na egipatsko- izraelsku granicu, odakle bi napadali na Izraelce.