Svijet
0

Arabija bila domaćin sastanka zavađenih afganistanskih strana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saudijski kralj Abdullah nedavno je bio domaćin razgovorima između afganistanske vlade i talibanske militantne grupe, sudeći po izvoru bliskom razgovorima.

Historijski četverodnevni susret desio se tokom posljednje sedmice septembra u saudijskom gradu Meki, kazao je ovaj izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti pregovora, javio je CNN.

Kralj Abdullah prekinuo je post uoči Eid al-Fitra tokom sastanka sa 17-članom afganistanskom delegacijom - čime je očigledno htio pokazati svoju odlučnost na okončanju sukoba.

Eid al-Fitr (Bajram) označava kraj ramazana, muslimanskoga svetog mjeseca posta.

Talibanski lider mula Omar nije bio prisutan, kazao je izvor.

Sastanak predstavlja značajan odmak u stavu saudijskog rukovodstva i preuzimanje direktnije uloge u Afganistanu, a gostoprimstvo je bilo ukazano i nekim delegatima koji su donedavno bili njihovi neprijatelji.

U prošlosti se Saudijska Arabija bavila afganistanskom krizom kontaktirajući s Pakistanom.

Trenutna pozicija arapskog kraljevstva predstavlja značajan pomak i izgleda da ona proizilazi iz političke slabosti Pakistana i potrebe da se suzbije jačanje Al-Qaide.

Očekuje se da trenutni krug razgovora bude prvi korak u dugom procesu. Sudeći po izvoru bliskom razgovorima, trebale su dvije godine sastanaka izvan očiju javnosti kako bi se došlo do ove tačke.

Razgovori su održani od 24. do 27. septembra i u njima je učestvovalo 11 talibanskih delegata, dva zvaničnika afganistanske vlade, predstavnik bivšeg mudžahedinskog zapovjednika i američkog neprijatelja Gulbadina Hekmatyara, te troje ostalih.