Svijet
0

Aqsa Mahmood negirala da vrbuje djevojke za IDIL

Klix.ba
Aqsa Mahmood koja je otišla iz Škotske u Siriju i vjenčala se za pripadnika IDIL-a 2013. godine, kontaktirala je svoje roditelje kako bi negirala sve navode.

Aqsini roditelji su kazali kako je ona negirala da je vrbovala tri tinejdžerke iz Londona u IDIL.

Dvadesetogodišnja Aqsa napustila je dom u Glasgowu u novembru 2013. godine i udala se za IDIL-ovog militanta u Siriji. Njen otac kazao je za Sky News da nisu u kontaktu sa svojom kćerkom koja je kazala da nije imala kontakt sa tinejdžerkama koje su pobjegle od kuća.

"Razgovarali su o tim djevojčicama i tome da ih je regrutovala. Poslala mi je poruku 21. februara da ona čak ne zna ni njihova imena. Kako bi ih ona mogla regrutovati?", rekao je Muzaffar Mahmood.

Kadiz Sultana (16), Shamima Begum (15) i Amira Abase (15) odletjele su u Istanbul 17. februara i postoji bojazan da su prešle granicu sa Sirijom kako bi se udale za pripadnike IDIL-a. Djevojke su išle u Bethnal Green Akademiju u istočnom Londonu, ali sada su u Raqqi, gradu kojim upravlja IDIL.

Trojica tinejdžera koji su spriječeni da pređu u Siriju bili su osumnjičeni za pripremanje terorističkog napada, ali pušteni su iz zatvora uz kauciju. Zaustavljeni su na turskom aerodromu Sabiha Gokcen.

Vezani članci