Svijet
0

"Apsurdne" iranske tvrdnje o naučnicima i novinarima - špijunima

FENA
Dok američko Državno tajništvo analizira izvještaje prema kojima je u Iranu uhapšeno četvero Amerikanaca iranskog porijekla, Bijela kuća ocjenjuje da su iranske optužbe o njihovoj špijunaži "apsurdne".

Američki dužnosnici pokušavaju utvrditi je li još jedan američki Iranac koji je posjetio Iran uhapšen i optužen za špijunažu.

Iranski dnevnik Kahyan, koji se dovodi u vezu s tvrdolinijaškim krugovima, izvijestio je da je uhapšen američki poduzetnik iranskog porijekla Ali Shakeri, optužen za povezanost s opozicijskom grupom koja pokušava svrgnuti s vlasti iransko islamsko čelništvo.

Iran je u utorak objavio da je dvoje američkih stručnjaka iranskog porijekla, Haleh Esfandiari, iz vašingtonskog Centra Woodrow Wilson, i Kian Tajbakhsi, koji radi za Institut Otvoreno društvo, pritvoreni zbog špijunaže, te da se treća osoba s dvojnim državljanstvom, novinarka Parnaz Azima s Radija Farde, dovodi u vezu sa špijunažom, ali da još nije uhapšena.

U razgovoru s novinarima glasnogovornik Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da ne može potvrditi navode o hapšenju Alija Shakerija, ali je rekao da su američki dužnosnici zabrinuti zastrašivanjem Amerikanaca iranskog porijekla.

"Nezamislivo nam je da bi taj režim pomislio da osobe koje su u privatnoj posjeti svojim obiteljima, koje se bave privatnim aktivnostima, i koje to rade već duže vremena, odjednom predstavljaju prijetnju režimu ili su uključene u nekakve političke aktivnosti. To je potpuno netačno i taj bi režim trebalo da ih pusti na slobodu, da se vrate svojim obiteljima", kazao je Casey.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbacio je iranske tvrdnje prema kojima su se zatočeni Amerikanci bavili špijunažom.

Prema nekim novinskim izvještajima Iran bi uhapšene Amerikance mogao pokušati da razmijeni za pet Iranaca koji su zatočeni na sjeveru Iraka zbog navodne umiješanosti u napade na američke snage u Iraku.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da iranska vlada nije iznijela takav prijedlog na sastanku s američkim diplomatima u ponedjeljak u Bagdadu.

Tom Casey je dodao da se ne može upoređivati slučaj u Iraku uhapšenih Iranaca koji su osumnjičeni za terorizam i slučaja pritvaranja 67-godišnje Haleh Esfandiari, žene koja već ima unuke.

"Treba uzeti u obzir da se radi o potpuno različitim slučajevima. Iran je uhapsio jednu baku. Međunarodne snage u Iraku pritvorile su ljude koji nabavljaju eksploziv i oružje te uvježbavaju ljude koji potom ubijaju Amerikance i Iračane, kako pripadnike snaga sigurnosti, tako i civile. Golema je razlika između ova dva slučaja", rekao je glasnogovornik američke diplomatije.

Državna tajnica Condoleezza Rice, prenosi VoA, izjavila je da između ovih slučajeva nema nikakve veze, te da je iranski odnos prema američkim državljanima predstavlja "izopačenost vladavine zakona".

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch opisala je iranske poteze kao "lov na vještice".