Stalno ih protjeruju
9

Apel Roma u Parizu: Pustite nas da radimo i da školujemo djecu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska vlada možda ne zna šta da uradi sa njima, ali Romi koji žive na ulicama Pariza vjeruju da je rješenje za njihove probleme veoma jednostavno.

"Želim da radim", rekao je Marcel Stoican, 24-godišnjak koji je bio dio male grupe porodica koje su kampovale na Place de la Republica, u centru glavnog grada.

Dok se ministri okupljaju zbog hitnih razgovora o pronalaženju rješenja za oko 15.000 Roma, koji žive u kampovima širom Francuske, Stoican objašnjava svoje razloge napuštanja Rumunije.

"Ja sam zidar, ali mogu da radim i sa metalom i da farbam. U Rumuniji mogu očekivati da dnevno zaradim pet do deset eura na dan. Tamo nas smatraju izopćenicima", kaže Stoican.

Većina Roma, ukoliko i pronađe posao u Francuskoj, to radi ilegalno. U stvarnosti, skoro svi preživaljavaju tako što prose i sakupljaju stvari iz kanti za smeće i kontejnera.

Yelena, 31-godišnja majka troje djece, posljednjih šest mjeseci živi na malom komadu travnate površine, koji razdvaja bulevar Richard Lenoir.

"Ovdje su ljudi ljubazni. Daju nam stvari. Budućnost moje djece je ovdje", kaže Yelena.

Francuska je na udaru kritika zbog rušenja romskih kampova i vraćanja stotina imigranata u Rumuniju. Mnogi smatraju da je ta strategija beskorisna, jer njih ništa ne sprečava da se ponovo vrate.

To je uradio i 30-godišnji Vasile Mitica.

"Samo želim da moja djeca idu u školu. Rekli su nam da u Francuskoj ima posla pa smo došli", rekao je Mitica.

Zbog straha da će biti protjerani iz velikih kampova, većina Roma u Parizu se sada odlučuje na formiranje malih grupa, kako bi bili manje upadljivi. Međutim, mnogi vlasnici kafića, restorana i prodavnica se žale na njih.

"Svuda se nalaze. Nikad ne prestaju smetati narodu, kradu novac sa stolova", rekao je Paulo Goncalves, jedan od vlasnika kafića.